Японски учен изобрети самовъзстановяващо се стъкло

stat 17:08  |  28 декември 2017 | | / Редактор Лилия Чалева
Постижението може да удвои и утрои живота на много стъклени изделия Постижението може да удвои и утрои живота на много стъклени изделия
Сн.: БТА

Японски учен откри случайно нов тип стъкло, което се възстановява след счупване само с притискане на парчетата заедно, съобщи АФП.
До навлизането на новия вид стъкло в производството обаче ще минат години.
Ю Юнагисава от университета на Токио разказа, че е открил новия материал, докато изучавал адхезиви за мокри повърхности.

В лабораторен експеримент той счупил на две направено от него стъкло. След това, когато притиснал две парчета на стайна температура за 30 секунди, те се слели.

Възстановеното стъкло изглежда доста здраво - когато към двата му края бъде закрепена пълна бутилка, то не се чупи.

Стъклото е органично, близко до акрилното. То се произвежда от свързване на полимера полиетер и тиокарбамид. Водородната връзка между тях придава на стъклото самосвързващите се свойства.

Постижението може да удвои и утрои живота на много стъклени изделия, на автомобилните стъкла и строителни материали. Прототипът обаче не е идеален, защото здравината му отслабва над температура от 40-45 градуса Целзий.

Други учени са демонстрирали подобни свойства с каучук и гелове, но Ю Юнагисава е първият, получил ги с вид стъкло, без да трябва предварително да го стопява.


Последно в Лента