Все повече турци взимат гръцка ”златна виза”

stat 08:46  |  29 декември 2017 | | / Виктор Стефанов
”Златна виза” се дава на граждани извън ЕС, закупили недвижими имоти за над 250 000 евро ”Златна виза” се дава на граждани извън ЕС, закупили недвижими имоти за над 250 000 евро
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Все повече турски граждани пристигат в Гърция, за да живеят, възползвайки се от възможността да получат “златна виза“, информира Би Би Си.
Британската медия подчертава, че ръстът на прииждащите от съседна Турция се е увеличил след неуспешния опит за преврат в тази страна през 2016 г.

В репортаж, цитиран от гръцкото издание Нюз.ин и БТА, се казва, че в момента турските граждани са на трета позиция след руснаци и китайци, закупили недвижими имоти в Гърция, за да получат разрешение за престой.

Според гръцките власти турците, получили така наречената "златна виза", вече наброявали 430.

"Златна виза" в Гърция се дава на на граждани, извън Европейския съюз, закупили недвижими имоти на стойност над 250 хиляди евро. Точно тя е и причината за ръста на покупката на имоти от турски граждани в по-евтината за тях Гърция.

След опита за преврат през юли 2016 г. в Турция са били арестувани 60 хиляди души, а 150 хиляди са били уволнени от работа. Властите в Турция не изнасят официални данни за това колко на брой светски настроени турски граждани емигрират в чужбина поради факта, че религиозният национализъм доминира все повече в страната, се казва в материала на Би Би Си.


Последно в Лента