Поскъпването на имотите се успокоило

stat 11:40  |  11 януари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
През последното тримесечие цените са отбелязали минимален спад от 0,82% През последното тримесечие цените са отбелязали минимален спад от 0,82%

Поскъпването на жилищните имоти в България леко се е успокоило в последните три месеца на 2017 г.
Ако цените на съществуващите жилища до края на първата половина на годината са се повишили с 9,2% на годишна база, то през последните три месеца на 2017 г. повишението е било само 4,16%. Това пише в специален анализ на портала Global property guide, посветен на България, съобщава "24 часа".

Според данните на Евростат и НСИ, които се цитират в анализа, положението при новостроящите се жилища е почти същото: те са поскъпнали със 7,3% до края на първото полугодие, но през последното тримесечие цените са отбелязали минимален спад от 0,82%.Това са обаче усреднени данни.

В столицата за същото време поскъпването на жилищата е било 14%, във Варна - 13,9% за съществуващите жилища и 14,9% за новопостроените, а в Пловдив - 7%.

В София средната цена на 1 квадратен метър на построено жилище е била 1060 евро към края на 2017 г. Лихвите по ипотечните кредити са достигнали исторически най-ниските си нива и ръстът на отпускането им е голям, макар че отпуснатите кредити са все още под обемите, регистрирани преди кризата.


Последно в Лента