Най-търсените жилища са между 50 и 100 000 евро

stat 10:30  |  28 януари 2018 | | / Лилия Чалева
Продължава активността на пазара на имоти Продължава активността на пазара на имоти
Сн.: Bulphoto

Засилената активност на пазара на недвижими имоти от миналата година продължава и в началото на 2018 г. Най-търсените жилища в София са между 50 и 100 000 евро.
Активността на пазара се дължи на ниските лихвени проценти по депозитите и ипотечните кредити, както и на подобряване платежоспособността на българите и икономическия ръст на страната (4%), сочат анализите в сектора за недвижими имоти.

Усеща се недостиг в предлагането на качествени жилища в София, затова и пазарът на новото строителство и прокупко-продажбата на жилища ново строителство устойчиво се завръща, казват брокери..

Според тях по-голямата част от проектите, особено добрите, се разпродават преди акт 14. При този тип сделки, обаче, съществуват рискове за купувачите, затова е необходимо сериозно проучване на инвеститорите и финансирането на проектите, преди да се пристъпи към сделка.

Брокерите препоръчват, които имат намерение да купят имот „на зелено“, да потърсят услугите на консултант недвижими имоти, защото те познават инвеститорите, тяхната история и надеждност.

Какво се търси?

Имотите, които се търсят, са с добра локация, т.е. в районите с развита инфраструктура, по протежение на метрото, с бърз достъп до центъра, в близост до паркове, детски градини и магазини.

Най-голям дял в продажбите през 2017 година имат двустайните и тристайните апартаменти, по всяка вероятност тази тенденция ще се запази и през тази година, защото голям процент от имотите се купуват за инвестиция, а този тип имоти са от най-търсените за тази цел.

Най-търсени и съответно с най-голям ръст в цените са имотите в „Иван Вазов“, „Изток“, “Изгрев“, „Гео Милев“, Център, „Лозенец“ и „Младост“. Там са и най-надценените имоти.

Има продавачи, които имат нереална представа за стойността на имотите си. Техните предложения се застояват дълго на пазара и ние смятаме, че това са немотивирани продавачи,

Ценовият диапазон, в който най-много се търсят жилищау е между 50 и 100 000 хиляди евро,каквото все по-рядко има.

Цените на реално сключените сделки варират между 700 и 1200 евро/кв. м, според квартала и специфичните особености на самия имот. При луксозния сегмент цените на имотите достигат и до 1300-1600 евро/кв. м за реално сключени сделки.

Жилище на кредит

По-голямата част от покупко-продажбите през 2017 г. са извършени с кредити. Очакванията са лихвените проценти да се задържат на тези нива и през 2018 година. За плавното им повишаване се говори към края на годината и началото на 2019-а година, но това зависи от паричната политика на Европейската централна банка. Затова не се очаква промяна в тенденцията на пазара на недвижими имоти през годината и за балон не става дума. Анализаторите са на мнение че фундаментът на пазара е стабилен.

Ипотеките - хит на кредитния пазар през 2017-а >>


Последно в Лента