Германия е Елдорадо за инвеститорите в имоти

stat 18:51  |  8 февруари 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Богати китайци проявяват все по-силен интерес към германския пазар на недвижими имоти Богати китайци проявяват все по-силен интерес към германския пазар на недвижими имоти
Сн.: Shutterstock

Имотите в Германия са все по-търсени, а освен това група купувачи, разполагащи с милиарди за харчене, пристигат, за да изкупят каквото могат. Това са китайците.
Ще бъде висока 172 метра, с панорамна гледка към града. Ще има портиер, градина на покрива и тераса за слънчеви бани.

В централен Франкфурт израства жилищна кула, която изцяло отговаря на вкуса на богатите си инвеститори: "Голямата кула" ще стане най-високата германска жилищна сграда и ще определя стандарта за луксозен начин на живот, съобщава ДПА.

Засега се вижда само основната структура на първите няколко етажа, но въпреки това на практика всички апартаменти са продадени. Купени са предимно от чужденци, главно от Азия, според фирмата за недвижими имоти JLL Residential.

Германският пазар на имоти е с доста оскъдно предлагане, а сега е подложен и на допълнителен натиск от богати клиенти от цял свят.

От сделките с имоти на стойност над 10 милиона евро (12,4 милиона долара) миналата година половината се падат на чуждестранни инвеститори според проучване на Асоциацията на германските банките Pfandbrief. Общо 59 милиарда евро са инвестирани в сгради миналата година в Германия или три пъти повече, отколкото през 2010 година.

Германия е Елдорадо за чуждестранните инвеститори в недвижими имоти. Страната е бастион на законността, политическата стабилност и силната икономика - неща, които не могат да бъдат пренебрегнати в тези турбулентни времена на Брекзит, Тръмп и компания.

За чуждестранните купувачи няма нищо по-добро от германски наемател, който със сигурност плаща навреме, казва Лукас Зибенкотен, ръководител на асоциацията на германските наематели.

Ниските лихви, които правят сектора на имотите привлекателен за големите инвеститори, са още един важен фактор.

Освен американските инвеститори има една група, която особено бие на очи - богатите китайци. Нарастващата средна класа на Китай търси възможности за инвестиции. У дома обаче цените главоломно скочиха, като апартаментите в центъра на Пекин и Шанхай се продават за над 10 000 евро квадратен метър, а в някои случаи и между 15 000 и 18 000 евро. Германските цени на този фон са изгодна сделка.

Освен това Германия по традиция има добра репутация в Източна Азия.

"Забелязахме от известно време, че китайците са много активни на германския жилищен пазар," казва Свен Карстенсен, шеф на франкфуртския клон на компанията за недвижими имоти Bulwiengesa.

Според Rubina Real Estate през 2016 година китайците са инвестирали рекордните 33 милиарда долара в чужбина, което е с над 50% спрямо предходната година. А тази тенденция ще продължи.

"През 2022 година 76% от китайското градско население ще попада в категорията средна класа," отбелязва мениджърът на Rubina Карстен Хайнрих.

В градове като Шанхай и Пекин на семействата е разрешено да купуват недвижим имот само за собствена нужда. "Логичните последици са, че инвеститорите ще търсят алтернативи."

Има още важни причини китайците да са запалени по чуждестранните имоти: новата средна класа има все по-малко доверие в процъфтяващата китайска икономика и инвеститорите искат част от парите им да са вложени на сигурно място.

Китай прави така, че да бъде все по-трудно хората да изнасят капитал от страната. Отдавна важи правилото, че всеки китаец има право да обмени в чуждестранна валута на стойност максимум 50 000 долара годишно.

Членовете на семействата заедно се обединяват, за да купят имот в чужбина. Има предпочитани вратички в законите, като например парите прехвърлени през специалния административен район Хонконг, но сега Пекин взима мерки да затвори и тези вратички с нови рестрикции, за да ограничи отлива на капитал.

Това обаче засега не е обезкуражило особено китайските инвеститори в Германия, Австралия или САЩ. В Германия основният интерес е насочен към Франкфурт, Берлин, Хамбург и Мюнхен.

Някои брокери вече са се специализирали в сделките с азиатски клиенти, казва Свен Карстенсен от Bulwiengesa.

Макар че китайците може би са само една група купувачи, те допринасят за повишеното търсене в германските градове. Те купуват не само луксозни сгради, но се простират из целия пазар.

Запитванията от китайски клиенти са нараснали над два пъти през изминалите четири години, казва Хайнрих от берлинската компания Rubina.

Много клиентите се интересуват от едностайни или двустайни апартаменти, вариращи между 250 000 и 400 000 евро.

Чуждестранните инвеститори с високите си изисквания също оказват влияние върху пазара на нови сгради.

Този пазар сега често се насочва само към платежоспособни купувачи и по-малко към хора със средни заплати, отбелязва консултантската компания EY: "В гъсто населените райони имаше изразено увеличение на търсенето на много малки апартаменти, достигащи високи цени на квадратен метър," допълва компанията.


Последно в Лента