Имотните скици се издават безсрочно

stat 15:18  |  17 февруари 2018 | | / Виктор Стефанов
Електронното издаване на скици за имоти е по-евтино Електронното издаване на скици за имоти е по-евтино

Имотните скици се издават безсрочно, с 30 на сто по-евтини са електронните услуги от подаваните на гише.
Това съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/.

Издадените от Агенцията по геодезия, картография и кадастър /АГКК/ скици на имоти, независимо от датата на издаването им, са валидни до настъпване на промени в данните за имота, за който се издават - благодарение на приетите изменения в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри, съгласно която правното основание за предоставяне на услугата презаверка на скица или схема отпадна.

Облекчението е част от мерките, предприети от МРРБ и неговите структури за намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса и подобряване на условията за инвестиции в страната, се посочва в съобщението.

От началото на годината само в АГКК - София-град, са подадени 13 361 заявления за предоставяне на услуги. Издадените скици на поземлени имоти и сгради в урбанизираната територия са 178 260, в неурбанизираната територия са 14 069.

Миналата година издадените скици за имоти в урбанизираната част са 1 260 713, а за неурбанизираната - 119 428. Приетите заявления в София през 2017 г. са 95 831. За цялата страна от началото на година досега подадените заявления за услуги от АГКК са 68 802, като само 10 на сто от предоставяните от агенцията услуги са заявени електронно, отбелязват от МРРБ.


Последно в Лента