Махат данък сгради за паметниците на културата

stat 22:39  |  27 февруари 2018 | | / Лилия Чалева
Зам.-кметът Тодор Чобанов, гл. архитект Здравко Здравков и министър Боил Банов Зам.-кметът Тодор Чобанов, гл. архитект Здравко Здравков и министър Боил Банов
Сн.: Столична община

Столична община предлага промени за даване на статут на културна ценност на важни обекти и връщането на статут за обекти, на които е бил отнет или не е даден.
Чрез депутати от София общината ще предложи законодателни промени, с които собствениците на паметници на културата да не плащат данък сгради, съобщи зам.-кметът Тодор Чобанов на съвместна пресконференция с гл. архитект Здравко Здравков и министърът на културата Боил Банов при представяне на  информация за културно-историческото наследство в столицата.

Чабанов обясни, че промените ще бъдат внесени заедно с изготвяните от Министерството на културата промени в Закона за културното наследство, предаде "Фокус".

Според Столична община е крайно време да се стимулират собствениците на паметници на културата да ги опазват по-добре.

Тодор Чобанов обърна внимание, че културно наследство без статут не е докрай защитено, затова общината непрекъснато търси обекти, които да предлага на Министерството на културата.

Той уточни, че и гражданите могат да предлагат обекти, които да получат статут на паметник на културата.

Министър Боил Банов допълни, че министерството е завело преписки по всички предложения на Столична община.

По думите на гл. архитект Здравко Здравков от 1400 паметници на културата в София повече от половината са възстановени и са в добро състояние.

Министър Боил Банов изрази съгласие с механизма за стимулиране на собствениците. Според него законодателството в момента е много рестриктивно, с големи изисквания, без да има механизъм за подкрепа и намиране на най-доброто решение.

„Бъдеще без минало - просто няма“, заяви министърът.

Главният архитект на столицата обяви, че къщата на арх. Фингов на ул. „Шипка“ ще бъде запазена и е постигнато споразумение със собствениците й.

Друга сграда, за която Столична община предлага да ѝ бъде даден статут е на ул. "Хан Крум".

Министърът на културата Боил Банов посочи, че „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“ ще бъде възстановена цялостно по одобрения преди няколко години проект. Министерството има разбирателство със собственика, който по думите на министъра е осъзнал ключовата роля на къщата.

„Има и добри примери и практики. Усещането е, че все повече хора започват да си дават сметка за важността на това да устоят на тенденцията на бързите пари. Все повече хора започват да осъзнават каква добавена стойност имат такива сгради“, коментира Боил Банов.

От Столична община бяха категорични, че Царските конюшни трябва да получат статут на паметник на културата.

„Изключително важно е обектът да бъде защитен. Очакваме в кратки срокове да имаме развитие“, заяви Тодор Чобанов.

Боил Банов обясни, че министерството счита, че Царските конюшни имат качествата да бъдат обявени за паметник на културата. Пуснато е писмо, за да се намерят всички собственици на обекта.

„В момента, в който успеем да открием всички собственици на Конюшните, за да ги уведомим, в много оперативни срокове мисля, че ще се постигне желаният резултат“, заяви Боил Банов.

Общината предлага да се предоставя безвъзмездна финансова помощ по ясни критерии; данъчни облекчения при инвестиране в сграда; право на общината на първи купувач.

На сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ има карта с наказателните постановления за действие или бездействие, създали опасност за увреждане на паметник на културата.

Има и карта с 1400-те недвижими културни ценности в София, 850 от които са в Централната градска част.

3 имуществени санкции за общо 250 хил. лева са наложени за сградите в „Захарна фабрика“. Санкция от 100 хил. лева е наложена и за Къща-музей „Пейо К. Яворов“. Собствениците на сгради на бул. „Стефан Стамболов“ са глобени за 14 хил. лева. Санкция от 100 хил. лева е наложена за сграда на бул. „Македония“, а от 5000 лева за сграда на бул. „Христо Ботев“. На сайта са отбелязани и добрите примери за сгради паметници на културата.

Презентацията на арх. Здравко Здравков по темата може да видите тук.


Последно в Лента