Строеж на български терен в Истанбул евакуира училище

stat 10:50  |  7 март 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Строителните машини и продължителните валежи обаче са предизвикали свлачища на терена Строителните машини и продължителните валежи обаче са предизвикали свлачища на терена
Сн.: Bulphoto

Окръжната управа на Истанбул (валийството) евакуира една от сградите на средното професионално техническо училище в квартал Шишли.
Близо 400-те ученици са преместени да учат на друго място. Мярката бе взета във връзка със строеж върху имот на българската общност в съседство до училищната сграда.

Състоящ се от около 60 декара, теренът е най-големият от над 50-те имота на българската общност в Турция, които бяха върнати от турското правителство през лятото на 2012 г. Той се намира в елитния квартал Шишли в сърцето на мегаполиса.

Една от най-големите строителни компании на Турция - "Ташяпъ" се ангажира с инвестиция за застрояването на терена и превръщането му в многофункционален комплекс /с търговски център, хотел, жилищна част, киносалони и театрални зали/, който ще бъде собственост на българската общност. През октомври м.г. бе направена първата копка и строителните дейности продължават.

"Ташяпъ" се е ангажирала да построи и сгради със сглобяеми конструкции за намиращия се най-близо до строежа блок Д на гимназията, която е едно от най-старите учебни заведения в мегаполиса.

Работата на строителните машини и продължителните валежи обаче са предизвикали свлачища на терена и се е образувал огромен ров до основите на блока, което създавало риск от срутване. По настояване на учениците и техните родители, комисия от областната дирекция по образованието е инспектирала терена.

"Комисията установи, че има риск от срутване на блок Д, поради което евакуирахме учениците и те ще учат в другите сгради на училището, които са далеч от строителните работи", заяви директорът на гимназията Гюнай Бахчеджи.


Последно в Лента