Кадастрална карта ще покрие 90% от България до 2 г.

stat 10:38  |  14 март 2018 | | / Редактор Виктор Стефанов
Николай Нанков: Малцина ползват е-кадастралните услуги Николай Нанков: Малцина ползват е-кадастралните услуги
Сн.: БТА

В рамките на следващите две години над 90 на сто от територията на страната да бъде покрита с кадастрална карта.
Това е "амбициозната задача на Агенцията по кадастър", каза на форум министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Сега 36 на сто от територията на България е с такава карта, допълни той.

Николай Нанков откри конференция и пленарна сесия на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз на тема "Данните като основа на цифровото общество".

Друга основна задача на Агенцията по кадастър е подобряване на обслужването на хората и бизнеса, посочи министърът, но изтъкна, че този процес е двустранен. Той цитира данни на НСИ за 2017 г., според които над 67 на сто от българите имат достъп до интернет, но едва 10 на сто от потребителите на услугите на Агенцията ги заявяват по електронен път. Министърът напомни, че така заявени, услугите са с 30 на сто по-евтини.

След покритието на страната с кадастрална карта и преминаването на регистъра на поземлената собственост към Агенцията, ще има надграждане със специализирана информация за подземна и наземна инфраструктура, ще се картографира и геоложкият, и сеизмичният риск. Предизвикателство пред Агенцията е и политиката по усвояването на методическите указания на геореферираните и геопространствените данни по ресорна евродиректива, отбеляза министърът.


Последно в Лента