Над 10% от офис площите в София са незаети

stat 10:15  |  5 април 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Планиран е строежът на още над 200 хил. кв. м офис площи Планиран е строежът на още над 200 хил. кв. м офис площи

Незаетите клас А и Б офис площи в София са около 190 хил. кв.м., което е малко над 10% от всичките 1.88 млн. кв. м столични офис площи.
Това сочат данните за офис площите в София на консултантската компания MBL за първото тримесечие на годината, цитирани от economic.bg.

Площите в строеж през тримесечието са се увеличили с 40 хил. кв.м. до общо 372 хил. кв.м. От тях близо 200 хил. кв. м са планирани да бъдат завършени до края на тази година. Планиран е строежът на още над 200 хил. кв. м офис площи, но за тях все още няма разрешение.

Търсенето през 2018 г. запазва инерцията от изминалата година – сделките за офис площи са малко над 33 хил. кв. м, като половината от тях са подписани със сгради в процес на строителство. Това са основно големи сделки за клас А площи от над 1500 - 2000 кв. м, тъй като съществуващите сгради рядко могат да отговорят на подобно търсене, коментира Николай Неов, директор „Офис площи” в MBL.

Най-активни остават наемателите от IT и аутсорсинг секторите, както и центровете за споделени услуги, със сключени сделки за над 23 хил. кв. метра.

72% от общия обем на сделките е съсредоточен в сгради в районите на бул. Цариградско шосе, Лозенец/Хладилника, Бизнес Парк София и централните части на столицата.

Средните наеми останаха без значителна промяна - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между €12 и €14 на кв. м, а при клас Б - между €7 и €10 на кв. м. Тенденцията е в краткосрочен план наемните нива да останат стабилни, с оглед на увеличаващите се обеми на ново строителство.

На база на текущи преговори за сделки с офис сгради, доходността на инвестицията в клас А офис площи се задържа на около 8%.


Последно в Лента