Обновяват 4328 сгради с 220 000 жилища

stat 12:27  |  15 май 2018 | | / Редактор Виктор Стефанов
Половин милион български граждани в момента са обхванати от програмата Половин милион български граждани в момента са обхванати от програмата
Сн.: БТА

Темата за енергийната ефективност на сградите е пряко свързана и с мерките за борба с промените в климата, чието измерение става все по-застрашаващо.

В същото време промените в климата струват огромни средства на националните бюджети.

Това каза Валентин Йовев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство, на семинара "Подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищните сгради", който е част от програмата на конкурса "Екообщина", организиран от френското посолство в София, в партньорство с МОСВ и МРРБ.

Енергийната ефективност на сградите е водещ приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството в последните години, посочи той.

По думите на Йовев, към днешна дата с финансирането от програмата за развитие на ООН, ОП "Регионално развитие" 2007-2013, ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020 и Националната програма за енергийна ефективност ще бъдат завършени общо 4328 сгради с 220 000 жилища в тях.

Програмите в момента обхващат близо половин милион български граждани, живеещи в стари блокове. Данните показват, че годишно след окончателно завършване на всички започнати сгради ще пестим по 1,4 млн. мегаватчаса енергия. Ще бъдат намалени емисиите с парникови газове с 473 киловата годишно. Подобрената жилищна инфраструктура е 7,4 млн. кв. м разгъната застроена площ, каза още Йовев.

От 2016 г. конкурсът "Екообщина" се превърна в платформа за българо-френско сътрудничество, каза френският посланик Ерик Льобедел. Според него сградите и транспортът са основните източници на емисиите на парникови газове, причина за глобалното затопляне на климата, вследствие на което местните власти се оказват най-подходящи за предприемане на ефективни действия в борбата с тези промени.Последно в Лента