Marks & Spencer закрива 100 магазина до 2022 г.

stat 12:18  |  23 май 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Високи наеми удариха Marks & Spencer Високи наеми удариха Marks & Spencer
Сн.: Shutterstock

Маркс енд Спенсър (Marks & Spencer) обяви, че закрива над 100 магазина във Великобритания до 2022 година, залагайки на нарасналите онлайн продажби
Тази мярка е заплаха за закриване на хиляди работни места. Британската компания съобщи в комюнике имената на 14 големи магазина за храна, облекло и продукти за дома, които ще затворят до следващата година.

Те се добавят към 21-те вече затворени магазина, след оповестяването на плана за преструктуриране в края на 2016 година. Останалите засегнати магазини ще бъдат уточнени по-късно, предаде АФП, цитирана от БТА..

Маркс енд Спенсър не посочи броя на работните места, които ще бъдат закрити, съобщавайки единствено, че в 9 от 14-те големи магазина, оповестени днес, работят 626 души. Компанията ще се постарае да им предложи работа в друг магазин.

Заплашените със затваряне магазини са из цяла Великобритания: от магазина Ийст Килбрайд (East Kilbride) в Глазгоу (Шотландия), до Нюмаркет (Newmarket), Кеймбридж, северно от Лондон, минавайки през Уолсол (Walsal) в едноименния град в Мидландс (Централна Англия), и Ню Мърси (New Mercy) в квартал Спийк в Ливърпул (северозападната част на Англия).

Маркс енд Спенсър страда, както много други традиционни магазини от силната конкуренция на компании за онлайн търговия и от поскъпването на наемите във Великобритания, където цените на недвижимите имоти значително се увеличиха през последните години.

"Маркс енд Спенсър има амбицията да се пренасочи към по-малък брой магазини, но с по-добро качество на облеклото и продуктите за дома", обясни Саша Беренджи, директор на отдел "Търговия на дребно" в компанията. "Тези магазини ще са по-големи, по-добре свързани, по-добре разположени и по-гостоприемни към клиентите", добави тя.

В края на март Маркс енд Спенсър притежаваше хиляди магазини във Великобритания, от които 300 големи търговски центъра, предлагащи храна, облекло и продукти за дома и близо 700 места само за продажба на храна. Галя Горнишка.


Последно в Лента