Истерия за погасяване на ипотеки в Гърция

stat 14:33  |  23 май 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Всеки четвърди длъжник преговаря с банките за уреждане на дълговете си Всеки четвърди длъжник преговаря с банките за уреждане на дълговете си
Сн.: Shutterstock

Хиляди гърци са се втурнали към банките, за да погасяват ипотеките си поради страх да не загубят имотите си, съобщава Нюз.ин.
Изданието цитира източник от финансово-кредитна институция, който казал, че организираните от властите онлайн търгове за "лоши" платци е накарало мнозина от тях да избързат с плащанията по ипотеките, за да предварят наддаванията, на които могат да им бъдат конфискувани имотите.

Според същия източник един на всеки четири длъжници, които години наред не са погасявали ипотеките си, сега са започнали да обсъждат с банките възможности за уреждане на дълговете си.

Желанието на тези "лоши" кредитополучатели е заставило системните банки да търсят начини и да предлагат по-изгодни програми за погасяване на техните задължения.

В Гърция текат онлайн търгове, на които недвижимости на длъжници се продават на пазарни цени.

Наддаванията се извършват от лицензирани нотариуси. Списъкът на продаваните имоти включва къщи, офиси, терени, складове и паркинги, а за тази година са планирани 17 хиляди такива търгове.

Търговете бяха поискани от кредиторите на Гърция с цел да се облекчи натискът върху банките в момент, когато лошите кредити се изчисляват на близо 50 процента от всички раздадени от тях заеми.


Последно в Лента