По-строги правила за конфискация на имоти

stat 11:18  |  26 юни 2018 | | / Редактор Стоян Гогов
ЕС ще може да отнема имуществото на укриващи се от правосъдието престъпници ЕС ще може да отнема имуществото на укриващи се от правосъдието престъпници
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

В държавите от Европейския съюз ще влязат в сила по-строги правила за конфискация на незаконно придобито имущество.
Става дума за възможността за конфискация на имущество на укриващи се от правосъдието престъпници.

По-лесно ще се извършва и конфискация на имоти на граждани от една държава, които живеят в друга държава членка на ЕС. Така например, подсъдими българи, притежаващи апартаменти и къщи в Гърция, Франция или Испания, ще могат да бъдат конфискувани. Това става възможно благодарение на приетото

временно политическо споразумение между Европейския парламент и Съвета на база предложение на Европейската комисия (ЕК) да бъдат въведени нови правила за замразяване и конфискация на активи зад граница. Информацията беше съобщена официално от ЕК. Крайната цел е засилване борбата срещу финансирането на тероризъм.

Директивата разширява и обхвата на имотите, които могат да бъдат конфискувани по дело започнато в друга държава членка. Важно е да се отбележи, че също дори да не е налице осъждане, конфискацията е възможна.

В момента 99% от приходите от престъпления остават в ръцете на престъпници и терористи. Настоящото законодателство на ЕС относно взаимното признаване на заповеди за конфискация или замразяване на активи зад граница е остаряло и е предразположено към вратички.  Държавите членки трябва да си сътрудничат по-добре и много по-бързо. Нашият нов набор от правила ще се прилага пряко в държавите членки със стандартни документи, ясни срокове и по-добра комуникация между националните органи", заяви Вера Йоурова, еврокомисар по въпросите на правосъдието, цитиран от „Труд”.


Последно в Лента