11-годишен рекорд при сделките с офис сгради

stat 16:43  |  29 юни 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
На база на реализираните сделки, доходността на инвестицията в клас А офис площи се задържа на нива около 8% На база на реализираните сделки, доходността на инвестицията в клас А офис площи се задържа на нива около 8%
Сн.: Shutterstock

Рекордна инвестиционна активност в офис сегмента се наблюдава през второто тримесечие на 2018 г. Общата стойност на обявените сделки е 150 млн. евро, сочат данни на консултантска компания MBL. Инвестиционната активност в офис сегмента отбелязва най-високото си ниво от 11 години насам, пише economic.bg.

От началото на годината обемът на сделки с офис сгради надхвърля 260 млн. евро, като нови собственици вече имат София Тауър (част от комплекса Мол ъф София), Мегапарк, и Милениум Център.

На база на реализираните сделки, доходността на инвестицията в клас А офис площи се задържа на нива около 8%.

Увеличава се броят на офис площите в съществуващи сгради до 1,92 млн. км.м., след като 40 хил. кв.м. получиха разрешение за ползване. Офисите в строеж се запазват на ниво от 370 000 кв. м, от които близо 240 000 кв.м. са планирани за завършване до края на 2019 г. Има планирани още над 220 000 кв. м, за които все още няма разрешение за строеж и не са започнати строителни дейности.

"Търсенето остава стабилно, въпреки че през второто тримесечие на годината бяха подписани нови сделки само за малко над 15 000 кв. м", коментира Николай Неов, Директор Офис площи в MBL.

За първо тримесечие от много време насам наемателите от секторите IT, BPO и центровете за споделени услуги не бяха сред най-активните на пазара, а делът им от общия обем новонаета площ остана незначителен.

Независимо от това, очакваме картината през третото тримесечие да се нормализира и основната група ползватели на модерни офис площи отново да се активизира.

Незаетите клас А и Б офис площи в София към края юни отбелязаха незначителна промяна спрямо края на март, достигайки 193,000 кв.м., а делът им от общия инвентар остана непроменен на 10.1%, отчитат от MBL.

Средните наеми останаха без промяна - при клас А офертните нива, с някои изключения, варират между 12 и 14 евро на кв.м, а при клас Б - между 7 и 11 евро на кв.м. Очаква се в краткосрочен план наемните нива да останат стабилни .


Последно в Лента