Израелци и швейцарци купуват имоти в Румъния

stat 11:26  |  2 юли 2018 | | / Красимир Тодоров
В Букурещ поскъпването на имотите е най-осезаемо В Букурещ поскъпването на имотите е най-осезаемо
Сн.: Shutterstock

 В последните шест месеца на пазара за имоти в Румъния се забелязва сериозно раздвижване. Чуждестранни инвеститори влагат все повече в страната, главно заради доброто съотношение на вложени средства и възвращаемост. Освен това цените тук остават под средните за ЕС. Това съобщиха от компанията Biris Goran.

Основните играчи от чужбина са от Израел и Швейцария, показват още данните на румънската статистика. Търсят се имоти не само в столицата Букурещ. например в Клуж Напока, град в Трансилвания, цените на квадратен метър са дори и по-високи в отделни сегменти на пазара в сравнение с Букурещ.

Средната стойност е 1500 евро на м2, а поскъпването на годишна база е около 1%. В Букурещ средната цена на м2 е около 1300 евро, но тук има предлагане на много скъпи имоти, както и на доста по-евтини, строени по времето на социализма в крайните квартали.

Така например жилище от 50 м2 в престижен район на града струва над 105 000 евро, което е почти двойно повече от средната цена в по-малки населени места. Ръстът на цените е най-висок именно в столицата на страната- на годишна база той се изчислява на около 20% и тенденцията продължава да е в сила.


Последно в Лента