”Икономист”: Виена е най-добрият град за живеене

stat 10:08  |  14 август 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Изглед от центъра на Виена Изглед от центъра на Виена
Сн.: Shutterstock

Виена за първи път измести от лидерската позиция Мелбърн в класацията за най-добър град за живеене, изготвяна от аналитичното подразделение на британското списание "Икономист" - Икономист интелиджънс юнит (Economist Intelligence Unit - EIU), предадоха световните агенции.

Мелбърн оглавяваше класацията седем поредни години. Тази година понижената заплаха от терористични нападения в Западна Европа, както и ниското равнище на престъпност, помогнаха на Виена да заеме първото място, отбелязва Ройтерс.

Австрийската столица редовно оглавява по-широкообхватен индекс, изготвян от консултантска компания Мърсър (Mercer), за качеството на живот в градовете.
Докладът на Икономист интелиджънс юнит обхваща 140 града по света и ги класира по критерии като стабилност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура.

Първите десет места в класацията са разпределени между Австралия (Сидни на 5-то място, Аделаида на 10-то място), Япония (Осака на 3-то място, Токио на 6-то място), Канада (Калгари на 4-то място, Ванкувър на 6-то място и Торонто на 7-мо място) и Дания (Копенхаген на 9-то място).

Само 0,7 процентни пункта делят Виена и Мелбърн. За Осака се отбелязва подобряване на обществения транспорт, както и непрекъснатото понижение на равнището на престъпност, което е довело до по-високо класиране при критериите инфраструктура и стабилност, така че японският град е на 0,7 процента след Мелбърн.

Хамбург, Хелзинки, Пърт в Австралия и Оклънд в Нова Зеландия са изпаднали тази година от челната десетка, посочва ДПА.

Продължителната относителна стабилност в Западна Европа е причината да се подобри класирането на няколко града спрямо предишните години с изключение на Варшава.

Най-трудни за живеене са градовете Дамаск (Сирия), Дака (Бангладеш), Лагос (Нигерия), Карачи (Пакистан) и Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея).

В класацията на Икономист интелиджънс юнит по-напред се класират средно големи градове в богати страни, които често са със сравнително ниска гъстота на населението. По-големите градове, които са по-пренаселени, често имат по-високо равнище на престъпност. Лондон например е на 48-мо място в класацията.

Виена, някога столица на огромна империя, все още не е достигнала населението си от преди Първата световна война от 2,1 милиона души. Градът има много зелени пространства, езера с плажове и лозя с невероятна гледка към столицата. Общественият транспорт е евтин и ефективен.

Освен подобрената като цяло ситуация със сигурността в Западна Европа, Виена се представя добре и заради ниското равнище на престъпност, посочва редакторката на проучването Роксана Славчева, цитирана от Ройтерс.


Последно в Лента