31% от жилищата в България са необитаеми

stat 14:09  |  4 октомври 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Експертите искат промени в Закона за управление на етажната собственост Експертите искат промени в Закона за управление на етажната собственост
Сн.: Dir.bg

Сдружение на собствениците е най-ефикасната форма на управление на етажната собственост.
Това заявиха от Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС) на пресконференция в БТА.

Основен предмет на дейност на сдружението на собствениците трябва да бъде управлението и поддръжката на сградата през целия й жизнен цикъл, да се премине към пазарен модел на управление чрез конституиране на сдружението върху колективен договор между всички собственици с ясни права и задължения.

Нужна е и задължителна паспортизация за старите жилищни сгради, казаха от сдружението.

Според експертите са необходими и други промени в Закона за управление на етажната собственост, защото той е повече пожелателен. За конкретни предложения за промени в закона АДУЕС ще организира в началото на март кръгла маса с участието на държавни институции, НПО, фирми и други.

Сградите в режим на етажна собственост са 47 на сто от всички жилища в България, или 1 860 000 жилища. Основните проблеми в сектора са, че 31 на сто от жилищата у нас са необитаеми, 21 718 сгради са пред край на експлоатационния срок на панелните жилища, лоша е поддръжката на сградния фонд, липсва ангажираност от собствениците и институциите, коментираха от АДУЕС.

Около 100 компании, управляващи етажна собственост, работят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново и обслужват около 15 на сто от многофамилните жилищни сгради в тези градове.

Настоящите членове на АДУЕС обслужват 3000 сгради - 70 000 домакинства, в София, Пловдив, Благоевград и Дупница. Според тях трябва да се въведат вътрешни изисквания и стандарти при изпълняването на дейностите по професионално управление на етажна собственост, критерии за членство в асоциацията, да се създаде регистър на юридическите лица, изпълняващи тези дейности, да се въведе лицензионен или регистрационен режим за компаниите от сектора.


Последно в Лента