Голяма къща на цената на двустаен на крайбрежието на...

stat 15:57  |  10 октомври 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Сан Хуан в Никарагуа Сан Хуан в Никарагуа
Сн.: Shutterstock

Никарагуа е едно от най-евтините места за живот, но политическите сътресения в последно време, го превърнаха в още по-атрактивно място. Политическата криза в централно американската държава, разраснала се през април 2018 г., принуди десетки хиляди души да напуснат страната.

Кризата също така парализира икономиката, която през последните години беше една от най-стабилните в региона. В резултат, инвеститорите, които не се страхуват да рискуват, бързат да купят активи по занижени цени, тъй като смятат, че рано или късно ситуацията ще се възстанови.

Цената на жилищата спадна минимум с 25% от началото на икономическата криза. Причината е, че собствениците продават имотите си с висока отстъпка, тъй като са решили да напуснат страната. Това безспорно привлича купувачи.

Банките обаче по-трудно отпускат ипотечни заеми. Причината е, че купилите евтини имоти с надеждата, че ще могат да си продадат на по-висока цена, в момента търпят значителни загуби, а много от тях дори не могат да си обслужват кредитите. От 2015 г. досега жилищата са загубили между 50% и 60% от стойността си.

Днес в Никарагуа къща с разгъната застроена площ от 590 кв.м. с две спални, две бани, построена през 2014 г. с изглед към Тихия океан, може да се купи на цената на двустаен апартамент в София – 78 500 EUR. Луксозните имения в Pelican Eyes Resort в Сан Хуан дел Сур се оферират срещу 143 800 EUR.


Последно в Лента