Атина привлича все повече инвеститори в жилища

stat 14:17  |  12 октомври 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Данни от миналия месец сочат, че средният дневен наем в центъра на Атина е бил 51 евро Данни от миналия месец сочат, че средният дневен наем в центъра на Атина е бил 51 евро
Сн.: Getty Images/Guliver Photos

Трескавите инвестиции в имоти в центъра на Атина не проявяват признаци на успокоение, като китайци, турци, руснаци и израелци, наред с гърците, продължават да купуват апартаменти с цел краткосрочното им отдаване под наем в платформи като Airbnb и HomeAway, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“, цитиран от newsbg.eu.

През първите осем месеца на годината Имотният регистър в Атина отчита годишен ръст от 60% на имотните трансакции, като равнището им непрекъснато расте.

Повишението на годишна основа достигна 50% през първите пет месеца на годината. През 2017 г. беше отчетен ръст от 18% след нарастването с 27,7% през 2016 г. Чуждестранни инвеститори се надпреварват да купуват апартаменти в Атина главно поради ниските цени на имотите, които намаляха средно с 44% от 2009 г. насам. Но в районите, към които се насочват инвеститорите, цените отбелязаха още по-голям спад между 55 и 60%, тъй като имотите там са на над 30 години и изискват сериозен ремонт.

Ако Атина бъде сравнена с конкурентни градове в Европа, в които явлението Airbnb процъфтява, цената за закупуване на имоти е много по-ниска в гръцката столица, но в същото време бъдещите купувачи могат да реализират печалба като използват жилищата за краткосрочни наеми или ги препродадат.

Данни от миналия месец сочат, че средният дневен наем в центъра на Атина е бил 51 евро, а заетостта е достигнала около 70%, което означава, че месечните приходи възлизат на около 900 евро. Доскоро приходите от наеми в центъра на гръцката столица едва надхвърляха 500-600 евро на месец.

Много собственици на жилища повишават значително наемите на жилищата си, особено в райони с интензивен туристически трафик, а Панелинската асоциация за защита на наемателите съобщава за вълна от прекратени договори с наематели, които не плащат наемите си навреме.

Това води и до повишаване на цените на имотите за продажба, като данни на Гръцката централна банка показват, че те са нараснали с 0,8% на годишна основа през второто тримесечие.


Последно в Лента