Високите наеми в Испания будят страх от нов ”балон”

stat 09:58  |  16 октомври 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Наемите в Мадрид са се повишили с 30% за последните 8 години Наемите в Мадрид са се повишили с 30% за последните 8 години
Сн.: Shutterstock

Все повече испанци са принудени да сменят жилището си, особено в Мадрид и Барселона, тъй като наемът им е станал прекалено скъп.
Апартаменти "капсули", наематели, прогонени от увеличението на цените (...), наемите в Испания след кризата хвърчат нагоре, а това буди страх от нов "балон" в страна, която вече и без това е травматизирана от срива в сектора на недвижимите имоти, информира Франс прес.

"Хора, които са живели през целия си живот в един квартал, трябва да се преместят в квартали в периферията, където наемите са съвместими с бюджета им", казва Марта Монтеро, говорител на асоциация за жилищното право в Мадрид.

През второто тримесечие на годината наемите в Испания са се увеличили с 15,6 процента за една година, по данни на портала за недвижими имоти Идеалиста (Idealista). От 2010 година увеличението е с 35 процента в Барселона и с 30 процента в Мадрид.

"Всеки път, когато напускам даден апартамент, цената му след това се вдига с 50 до 100 евро на сайта на Идеалиста", каза Анхел Серано, технологичен консултант, който се е премествал 6 пъти за седем години в Мадрид.

Дори правителството се ангажира с търсене на решение на проблема и новият премиер на Испания Педро Санчес обеща закон за правото на жилище, който все още не е ясно очертан. Няколко направления от бъдещия закон обаче са вече определени и едно от тях е увеличение от 3 на 5 години на минималната продължителност на договорите за наем.

Този скок в цените на наемите се случва, когато Испания все още носи белезите от икономическата криза през 2008 година. Тя бе допълнително утежнена от балона на недвижимите имоти, който предизвика изгонването на хиляди задлъжнели семейства след покупката на жилище на кредит.

Според Евростат 43 процента от испанците са давали 40 процента от доходите си през 2016 година за плащане на наем спрямо 28 процента в ЕС.

Според Фернандо Енсинар, съосновател и директор проучвания в Идеалиста, да се говори за "балон" не е правилно, тъй като сегашното увеличение в цените на наемите не се дължи на спекулация, а е следствие от икономическия подем, който започва от 2014 година. Испания се надява на увеличение на брутния вътрешен продукт през тази година с 2,7 процента след 3 години, през които темпът на икономическия растеж се е ускорил с 3 процента.

Енсинар твърди, че цените на наемите "не са били реални" преди няколко години и са отговаряли на "кризисната ситуация".

Изправено пред настоящото увеличение на цените кметството от левицата в Мадрид започна битка със сезонните наеми като тези на Еърбиенби (Airbnb), за които се смята , че покачват цените на наемите. Кметството в Барселона се опита да накара собствениците на незаети жилища да ги дадат под наем.

За специалистите в сектора контролът не е решението на проблема. Беатрис Торибио предлага по-скоро система от мерки, които включват защита на собствениците срещу неплащане на наеми и най-вече построяването на социални жилища в страна. В Испания социалните жилища са само 2,5 процента от общия брой, според фондация Хаузинг Юръп (Housing Europe). Правителството оповести, че иска да построи 20 000 такива жилища за 4 до 6 години.


Последно в Лента