Ексшеф на Джъмбо е разследван за имотна афера

stat 09:54  |  6 ноември 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Продажбите били осъществени чрез банкови карти и ПОС-терминали Продажбите били осъществени чрез банкови карти и ПОС-терминали
Сн.: Shutterstock

Бившият вицепрезидент на веригата магазини Джъмбо Евангелос Папаевангелу е разследван за участие в незаконни продажби на имоти на китайски инвеститори.
Според китайските власти Папаевангелу е основал лична компания, чрез която е продал на китайски инвеститори недвижими имоти на стойност 40 милиона евро общо. Продажбите били осъществени чрез банкови карти и ПОС-терминали.

Тъй като Китай е наложил капиталов контрол, китайските купувачи са го заобикаляли чрез тези транзакции, за да се включат в гръцката програма за насърчаване на инвестициите, която предоставя десетгодишно разрешително за престой (виза) при инвестиции за над 250 000 евро, съобщава агенция АНА-МПА.

Националната банка и Европейската централна банка водят отделно разследване по случая, съобщава АНА-МПА. Националната банка съобщи,, че е засякла необичайни транзакции с кредитни карти и веднага е предприела действия за спирането им. Банката е информирала властите.

Веригата магазини Джъмбо съобщи, че е поискала оставката на Папаевангелу, която е приета миналата сряда. От компанията съобщиха, че Папаевангелу е отговарял за ежедневни дейности в Джъмбо и че компанията не е замесена по никакъв начин в транзакциите с китайски инвеститори.

Председателят на федерацията на гръцките посредници при продажба на недвижими имоти Янис Ревитис заяви, че не е изненадан. По думите му "всички знаят, че има групи от хора, които сътрудничат с китайски агенции, за да купуват апартаменти на смешно ниски цени, печелейки хиляди евро от подобни транзакции, а крайните купувачи получават разрешителни за престой в Гърция".


Последно в Лента