Пловдив и Русе изпреварват София по ръст на цените на имоти

stat 21:07  |  20 ноември 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Купувачи на имоти Купувачи на имоти
Сн.: Bulphoto

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с доста по-бързи темпове.
През второто тримесечие на 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите се отчита в Пловдив.

От април до юни апартаментите в града под тепетата са поскъпнали с 12,9% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от e-burgas. Това е значително повече от регистрираното в София поскъпване с 8,3%.

През второто тримесечие на годината Русе също изпреварва София като регистрираното поскъпване на жилищата в крайдунавския град е с 10,5%. Така се оказва, че София остава чак на трето място по повишение на цените на апартаментите.

От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата се нареждат Бургас, Варна и Стара Загора. В Бургас имотите поскъпват в рамките на година с 6,4%, във Варна – с 5,6%, а в Стара Загора – с 5,8%.

Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти. Оказва се, че в София, Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора поскъпването на старите жилища в рамките на година значително изпреварва повишението на цените при новите.

Изключение прави Бургас, където преимущество има новото строителство. За разлика от първото тримесечие обаче, когато в редица големи градове при новото строителство дори беше отчетен спад в цените на годишна база, през второто тримесечие има ръст както при новото, така и при старото строителство във всичките шест града с над 120 хил. души население.

В София поскъпването при старото строителство е в размер на 10,1%, докато при новите жилища, които излизат на пазара, повишението на цените е само с 4,4% спрямо второто тримесечие на миналата година. Най-драстична е разликата в Стара Загора, където цените на апартаментите в стари сгради нарастват със 7,4% за година, а при новите увеличението е само с 0,8%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища.


Последно в Лента