Близо 900 хил. дка земя се продава в страната

stat 09:23  |  27 ноември 2018 | | / Редактор Лилия Чалева
Собственицит на земеделските земи са предимно хора над 55 г., като размерът на притежаваната от тях земя е средно около 20 дка Собственицит на земеделските земи са предимно хора над 55 г., като размерът на притежаваната от тях земя е средно около 20 дка
Сн.: Bulphoto

Над 870 хил. дка земеделска земя са обявени за продажба в страната. Това стана ясно от обобщени данни на брокерите на недвижими имоти.
Броят на собствениците, които искат да сключат сделка за притежаваната от тях земя, надхвърля 58 хил. души. Традиционно сделките с поземлени имоти се увеличават в края на годината и на пазара излизат много нови земеделски земи, твърдят експертите в бранша, пише "Марица".

Най-честата причина за продажба на земеделски имоти е необходимостта от свежи пари за посрещане на непредвидени плащания. Това става ясно от последното проучване на компанията за управление на поземлени активи „Агрион“.

Съществен е и делът на притежателите, които са решили да продават, тъй като не обработват парцелите си. По-голямата част от тях нямат възможност самостоятелно да се грижат за земите си или не се интересуват от земеделие и затова оставят нивите си да пустеят.

Според официалните данни на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС), през 2018 г. се е увеличил размерът на изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години. Необработваните площи са достигнали 1.94 млн. декара. За сравнение, преди година изоставените парцели са били с над 16 хил. декара по-малко.

В по-голямата си част пустеещите земи са собственост на хора, които са в чужбина или живеят в големите градове и поземлените им активи са на над 100 км разстояние от дома им. Голямата част от притежателите нямат физическа и финансова възможност да обработват парцелите или не се занимават със земеделие, тъй като имат други професии.

Според проучването на „Агрион“ собственици на земеделски земи са предимно хора над 55 г., като размерът на притежаваната от тях земя е средно около 20 дка, които обаче са разхвърляни в различни землища. В повечето случаи парцелите са раздробени на малки части от наследници и за тях често се водят съдебни спорове.

Анализът на „Агрион“ показва, че най-важните фактори при избора на купувач са сигурността на сделката и бързото реализиране. Повечето собственици на земя предпочитат потенциалният купувач да е българска компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор и се грижи за земите, които управлява.Последно в Лента