Хора се настаняват незаконно в опразнени жилища във Венеция

stat 16:33  |  12 април 2019 | | / Редактор Лилия Чалева
Тълпи от туристи непрекъснато ”пъплят” по крайбрежните улички и мостчета на Венеция Тълпи от туристи непрекъснато ”пъплят” по крайбрежните улички и мостчета на Венеция
Сн.: Shutterstock

Туристите завладяват Венеция, а цените и наемите на жилищата принуждават цели семейства да напускат Града на каналите.
 В опразнените къщи обаче се настаняват незаконно други хора, предаде Ройтерс.

Населението на Венеция намаля бързо от около 175 000 души след Втората световна война на около 50 000 души днес. Жителите, останали в града, се оплакват, че той гъмжи от туристи, а после върху плещите им падат разходите за чистотата и сигурността.

Около 25 милиона туристи прииждат във Венецианската лагуна всяка година. От тях около 14 милиона прекарват само един ден там, без нощувка. Във Венеция близо 8000 апартамента се предлагат в платформата за наеми Еърбиенби (Airbnb) за онези туристи, които искат да останат в града за по-дълго време.

Един от незаконно настанилите се в изоставено жилище е 41-годишният Никола Усарди. От 2013 г. той заедно с партньорката си Надя и техните две деца живеят в апартамент в района Канареджо. Усарди е съосновател на група, която помага на венецианци да си намерят жилища. Той казва, че много къщи остават празни във Венеция, тъй като хората са принудени да се преместят на друго място, защото не могат да си позволят да поддържат жилищата във вид за отдаване под наем.
Според Усарди във Венеция "няма къщи за богатите и за по-малко богатите, а какво остава за бедните".

"Във Венеция няма къщи на разположение, освен ако не си турист", допълва той.
Усарди продава сувенири близо до централния площад на Венеция Сан Марко. Печели по 800-1300 евро на месец. А повечето наеми за четиричленно семейство за жилище в центъра на Венеция са над 900 евро на месец.

Алесандро Дус, на 34 години, пък е "окупирал" незаконно апартамент във Венеция от две години. Той разказва, че това е било изоставено жилище, което той ремонтирал и го превърнал в обитаемо. "Ние искаме да се борим срещу хилядите изоставени жилища във Венеция", казва той.

Венецианци не искат край на туризма. Той е огромен източник на доходи за тях. Но сега подобно на други "горещи точки" на туризма по света и те се опитват да се справят с проблема на нарастващия туристически поток. Венецианци обмислят сега как може броят на туристите да бъде контролиран и как местните да могат да остават да живеят в града.

Тази година венецианският общински съвет гласува за налагане на входна такса за посетителите на Венеция, които прекарват в града един ден, без да нощуват. Сумите от тази такса ще помогнат за поддръжката на града, който е обект от списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

А за феномена на незаконно настанилите се в изоставени жилища, Рафаеле Сперанцон, шеф на областната агенция за жилищно настаняване, казва, че тези хора пречат на справедливото отдаване под наем на имотите. Те ги предлагат под наем на приятели и пренебрегват хората, които искат да спазват правилата. Властите имат средства, предоставени от областната администрация, за да ремонтират тези имоти, но ремонтите не могат да се направят, защото жилищата са "окупирани", допълва Сперанцон.


Последно в Лента