Страхът от ипотекирани имоти

stat 08:12  |  30 март 2009 / Лилия Чалева

Сн.: Вестник

Въпреки че обявите за продажба на ипотекирани имоти заливат Софийския районен съд, хората все още се отнасят недоверчиво към тях, показа проверка на “Сега“. Въпреки че сред тях има и доста изгодни предложения, хората пак намират тези оферти за нереално високи, а и се страхуват от повдигане на дело от предишния собственик и възможността да загубят средствата си.
На таблото в сградата на бул. “Цар Борис ІІІ“ 54 има обяви за жилища в централни райони като “Лозенец“, но и в крайни квартали като “Овча купел“ и “Надежда“. Цените варират между 100 000 и 150 000 лв. Има обаче и доста по-атрактивни предложения: най-голям интерес предизвиква обява за продажбата на двустайно жилище в района на Руски паметник. Началната цена за търга е 55 000 лв. “Цените могат да паднат и още“, коментира обявата възрастен господин, дошъл да търси жилище за децата си. Освен това, ако човек спечели търга, трябва до 7 дни да внесе съответната сума, т.е. все пак трябва да има готови средства.
Проблем се оказва най-вече законовият срок от една година, в рамките на който предишният собственик може да обжалва. През този период парите са в ръцете на съдебния изпълнител и не е сигурно чие е жилището. “Не бих си заключила парите за една година, а и едва ли някой сега има толкова свободни пари“, коментира Кирилова, която минава да разгледа обявите от любопитство.
Доказателство, че интересът все още не е голям, е и обстоятелството, че за много имоти се стига до втори търг. При тези случаи цената на предлагания имот става 80% от началната цена на първия търг. Такъв е случаят с двустайна къща в столичния квартал “Бенковски“: при първата публична продан обявената цена е била 156 000 лв., а при втория търг вече е 62 000 лв. Съдия-изпълнител, който не желае да каже името си, заявява, че въпреки това не смее да си купи жилище по този начин. Защото предишният собственик може да обжалва пред четири инстанции и ако във всяка от тях се разтакава по две години, а накрая вземе да спечели, купувачът губи тези пари.
За да се купи ипотекирано жилище чрез публичен търг, трябва да се внесе 10% от обявената първоначална цена. Самият търг започва, когато се съберат достатъчно кандидати. В повечето обяви няма информация за състоянието на жилището и за типа строителство, затова желаещите могат да отидат на оглед. Резултатите от търга стават ясни в рамките на един месец от пускането на обявата. Ако не спечелите внесената сума, тя ще ви бъде възстановена.


Последно в