Оживление при ипотечните заеми през май

stat 15:39  |  20 юни 2011 / Иванина Манчева
Расте предлагането на заеми с фиксирана лихва Расте предлагането на заеми с фиксирана лихва
Сн.: БГНЕС

Раздвижване на пазара на ипотечни кредити, нови продукти и проблеми с кредитната история на някои клиенти - това са акцентите в месечния обзор на “КредитЦентър“.
Нови оферти с фиксирани лихви за определен период се появиха и през май, и това оформи  тенденцията на трайно позициониране на продуктите с фиксирана лихва на пазара на ипотечното кредитиране”, коментира още изпълнителният директор на КредитЦентър.
 Разнообразието на фиксирани лихви се увеличава и въпреки че повечето такива предложения са с фиксирана лихва само за първата година, на пазара се появиха и продукти с фиксирана лихва за 7 и 10 години, каквито нашият ипотечен пазар не е виждал досега. Фиксираните лихви за първата година се движат най-често в границите от 5.25% до 6.25%, а фиксираните лихви за по-дълги периоди – от 6.35% до 7.20%. Фиксираните лихви за първата година са по-скоро маркетингов инструмент, а тези за по-дълъг период се избират от клиенти, търсещи дългосрочна стабилност на разходите им по кредита.
Изборът между продукт с фиксирана лихва или такъв с плаваща лихва за целия срок е много индивидуален и трябва да се прави след добра оценка на всички параметри на двата типа кредити и личните финансови възможности на клиента. Активизирането на клиентите в търсенето на ипотечни кредити показа и една друга страна на кредитния пазар.
Тези от тях, които не са били много стриктни в обслужването на съществуващите си кредити или кредитни карти през последните години, сега остават неприятно изненадани от справките в Централния кредитен регистър, които се правят при всяко подадено искане за кредит. Очакванията, че не е важно да спазваш месечните дати за плащанията си по кредита или че можеш да не внасяш месечните си вноски редовно, а тогава, когато имаш възможност, водят до лоша кредитна история и ограничаване на възможностите за получаване на нови кредити.
Наблюденията на консултантите от КредитЦентър сочат нарастване на размера на изтеглените кредити през месец май в три от четирите най-големи града на страната, които са определящи за облика на ипотечния пазар – София, Пловдив и Бургас.
“Това се дължи и на увеличения процент на финансиране на сделките. Миграцията към големите градове и нарастването на населението в тях ще е все по-определяща за процесите в сектора на недвижимите имоти и в бъдеще. Търсенето на жилища в големите градове, където населението се увеличава, няма как да спре.
Същевременно, в по-малките населени места, търсенето на жилищно кредитиране ще остава ограничено”, коментира още Тихомир Тошев.


Последно в