Необработваните земи ще се дават на ползвателите административно

stat 10:48  |  29 септември 2011 | | / Редактор Лилия Чалева
Приетите изменения предвиждат платените по досегашния ред суми за наем да не бъдат възстановени Приетите изменения предвиждат платените по досегашния ред суми за наем да не бъдат възстановени
Сн.: Bulphoto

Земеделските земи, които не се обработват, ще бъдат разпределяни административно на различни ползватели, реши парламентът на на първо четене на промените в Закона за собствеността на земеделските земи. Поправката е на депутати от ГЕРБ.
Мнозинството отхвърли предложението на Лъчезар Тошев от Синята коалиция, който беше против тази промяна, предаде БНР. Проектът предвиждаше да отпадне възможността земеделските земи, за които няма сключени договори и за които собствениците не са подали декларации за формата на стопанисване, да бъдат разпределяни между ползвателите.

Депутатите приеха, че когато се изземват неправомерно ползвани земеделски имоти с възстановено право на собственост и процедурата е по искане на ползвателите на правно основание, иззетите имоти ще бъдат предоставяни на ползвателите на правно основание, а не на собственика, предаде БТА.

Промените в Закона критикуваха от опозицията. Михаил Миков от Коалиция за България изтъкна,  че такова административно разпределение не се налага, тъй като собственикът на земя е дал на друг да обработва без изрично споразумение, но просто не е подал административния документ.

"В селата е пълно с пустеещи къщи. Има ли интерес държавата тези къщи да не са пустеещи, а да са в добро състояние. Има. Вземете да ги национализирате, защото логиката ви, развита в цялост, това говори. Тук става въпрос за едрите играчи, които заграбвате, буквалната дума, земи на хора под тази законова формула, за това става въпрос", изтъкна Миков, цитирана от БНР.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева от ГЕРБ обясни, че за бяло петно се счита земя, за която не е сключен договор за обработване между собственик и ползвател. Тя подчерта, че е нужно администриране на неизползваните земи.
"Истината е, че поради чисто пазарни условия и интереса „доходност” тези земи ще се обработват. Практически няма реална възможност тези земи да се оградят, ограничат и да не се обработват, а дори и това да е така, това не е полезно за държавата като цяло", каза Танева.

Лоби от Министерство на земеделието и храните се опитва да прокара в НС законодателни актове в полза на едрите земевладелци – арендатори, обработващи големи площи, изтъкна от парламентата трибуна и заместник-председателя на ПГ на "Атака" Павел Шопов по повод гласуваните промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, предложени от ГЕРБ, предаде "Фокус".
Депутатът припомни за спорен законопроект преди време. По думите му, в парламента е бил направен скандален опит за прокарването на законопроект, с който да се даде право на арендатори да закупуват с предимство арендувани от тях имоти от собствениците. „Този опит бе драстичен”, подчерта Шопов. По думите му, арендаторите стават все по-големи, а малките собственици на земеделски земи остават беззащитни и безгласни.

Хората, придобили собственост върху други сгради и съоръжения на закрити селскостопански организации, вече няма да заплащат наем за ползването на застроените и прилежащи площи, предвиждат още приетите на първо четене поправки в Закона за собственостна на земеделските земи. Приетите изменения предвиждат и платените по досегашния ред суми за наем да не бъдат възстановявани.


Последно в Лента